Nie wyobrażasz sobie herbaty bez dodatku cukru? A może często pałaszujesz słodycze, które są dostępne w sklepach stacjonarnych oraz internetowych? Przeczytaj zatem poniższy poradnik i dowiedz się, dlaczego warto na początek ograniczyć, a potem docelowo całkowicie wyeliminować ten składnik ze swojej codziennej diety.

Mniej cukru to rzadsze wizyty u stomatologa
Do tego lekarza powinno się chodzić minimum dwa razy w ciągu roku kalendarzowego. W międzyczasie należy oczywiście samodzielnie dbać o higienę jamy ustnej. Np. poprzez regularne szczotkowanie zębów po każdym posiłku (jak jest taka możliwość), czy nitkowanie. Nie lubisz dentystów? Wizyty u takich lekarzy sprawiają, że masz szybsze bicie serca? Trzeba zatem na co dzień mocno zadbać o to, by chodzić jedynie na spotkania kontrolne. Fachowcy od dziedziny stomatologii zaznaczają, by np. nie jeść cukru i produktów zawierających ten składnik.
Warto wyjaśnić, że np. za powstawanie próchnicy odpowiadają bakterie. Są to przede wszystkim L. acidophilus oraz Streptococcus mutans. Bakterie żywią się natomiast cukrami. Jeśli zatem nie chcesz mieć z nimi do czynienia, to nie możesz im dostarczać „pokarmu”. O czym jeszcze nie można tutaj zapominać? Bakterie w trakcie fermentacji wytwarzają kwas mlekowy. Jest on potem odpowiedzialny za zakwaszanie środowiska. To z kolei sprzyja demineralizacji szkliwa, co prowadzi do powstawania próchnicy.
Choroby cywilizacyjne: czego można uniknąć?
Eksperci biją na alarm. Im większe spożycie cukru na co dzień, tym większe szanse na rozmaite choroby cywilizacyjne. Chodzi zaś tutaj np. o otyłość. Nieprzypadkowo dietetycy zalecają osobom – chcącym zrzucić zbędne kilogramy – aby te wyeliminowały raz na zawsze ten składnik. Cukier przyczynia się także do powstawania cukrzycy, czy rozmaitych chorób związanych z układem krążenia. Nie powinno się zatem bagatelizować tego zagadnienia.
Mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory
To nie wszystko. Naukowcy odkryli w czasie przeprowadzania rozmaitych badań, że komórki rakowe… także żywią się cukrem. Dodatkowo testy pokazują, że im więcej dany nowotwór produkuje kwasu mlekowego, tym jest większe prawdopodobieństwo występowania przerzutów.
Źródło: eKutno