Za pomocą kalkulatora wskaźnika masy ciała (BMI) można obliczyć wartość BMI i odpowiadającą jej wagę z uwzględnieniem wieku. Proszę skorzystać z zakładki „Jednostki metryczne” dla międzynarodowego systemu jednostek lub zakładki „Inne jednostki”, aby przeliczyć jednostki na amerykańskie lub metryczne. Proszę zwrócić uwagę, że oprócz BMI kalkulator oblicza również wskaźnik Ponderal Index, który jest szczegółowo omówiony poniżej.

BMI co to jest i jak liczyć
BMI jest miarą chudości lub korpulencji osoby na podstawie jej wzrostu i wagi, i ma na celu ilościowe określenie masy tkanek. Jest on powszechnie stosowany jako ogólny wskaźnik tego, czy dana osoba ma zdrową wagę ciała dla swojego wzrostu. Konkretnie, wartość uzyskana z obliczenia BMI jest używana do kategoryzacji, czy dana osoba ma niedowagę, normalną wagę, nadwagę lub otyłość, w zależności od tego, w jakim przedziale mieści się ta wartość. Te zakresy BMI różnią się w zależności od czynników takich jak region i wiek, a czasami są dalej podzielone na podkategorie, takie jak poważna niedowaga lub bardzo poważna otyłość. Nadwaga lub niedowaga mogą mieć znaczące skutki dla zdrowia, więc chociaż BMI jest niedoskonałym miernikiem zdrowej wagi ciała, jest użytecznym wskaźnikiem tego, czy wymagane są dodatkowe badania lub działania. W poniższej tabeli znajdują się różne kategorie oparte na BMI, które są wykorzystywane przez kalkulator.
Kategoria | Wskaźnik BMI – kg/m2 |
Wygłodzenie | < 16 |
Wychudzenie | 16 – 17 |
Niedowaga | 17 – 18.5 |
Normalna | 18.5 – 25 |
Nadwaga | 25 – 30 |
Otyłość 1 stopnia | 30 – 35 |
Otyłość 2 stopnia | 35 – 40 |
Otyłość 3 stopnia | > 40 |
BMI: Ryzyko związane z nadwagą
Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób i dolegliwości zdrowotnych. Poniżej znajduje się lista tych zagrożeń, według Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC):
- Wysokie ciśnienie krwi
- Wyższy poziom cholesterolu LDL, który jest powszechnie uważany za „zły cholesterol”, niższy poziom cholesterolu HDL, uważanego za dobry cholesterol w umiarkowanych ilościach, oraz wysoki poziom trójglicerydów
- Cukrzyca typu II
- Choroba wieńcowa
- Udar mózgu
- Choroba pęcherzyka żółciowego
- Choroba zwyrodnieniowa stawów, rodzaj choroby stawów spowodowany rozpadem chrząstki stawowej
- Bezdech senny i problemy z oddychaniem
- Niektóre nowotwory (endometrium, piersi, okrężnicy, nerek, pęcherzyka żółciowego, wątroby)
- Niska jakość życia
- Choroby psychiczne, takie jak depresja kliniczna, lęk i inne
- Bóle ciała i trudności w wykonywaniu niektórych czynności fizycznych
- Ogólnie rzecz biorąc, zwiększone ryzyko śmiertelności w porównaniu z osobami o zdrowym BMI
Jak widać z powyższej listy, istnieje wiele negatywnych, a w niektórych przypadkach śmiertelnych, skutków nadwagi. Ogólnie rzecz biorąc, człowiek powinien starać się utrzymać BMI poniżej 25 kg/m2, ale najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby ustalić, czy nie trzeba wprowadzić zmian w stylu życia, aby być zdrowszym.
Ryzyko związane z niedowagą
Z niedowagą wiążą się pewne zagrożenia, wymienione poniżej:
- Niedożywienie, niedobór witamin, anemia (obniżona zdolność naczyń krwionośnych)
- Osteoporoza, choroba powodująca osłabienie kości, zwiększająca ryzyko złamania kości
- Spadek odporności organizmu
- Problemy ze wzrostem i rozwojem, szczególnie u dzieci i nastolatków
- Możliwe problemy reprodukcyjne u kobiet z powodu zaburzeń równowagi hormonalnej, które mogą zakłócić cykl menstruacyjny.
- Kobiety z niedowagą mają również większe szanse na poronienie w pierwszym trymestrze.
- Potencjalne komplikacje w wyniku operacji
- Ogólnie rzecz biorąc, zwiększone ryzyko śmiertelności w porównaniu z osobami o zdrowym BMI
W niektórych przypadkach niedowaga może być oznaką jakiegoś schorzenia lub choroby podstawowej, takiej jak anoreksja nervosa, która niesie ze sobą własne ryzyko. Należy skonsultować się z lekarzem, jeżeli uważa Pan, że Pan lub ktoś, kogo Pan zna, ma niedowagę, zwłaszcza jeżeli powód niedowagi nie wydaje się oczywisty.
Ograniczenia wskaźnika BMI
Chociaż BMI jest powszechnie stosowanym i użytecznym wskaźnikiem zdrowej wagi ciała, ma swoje ograniczenia. BMI to tylko szacunek, który nie uwzględnia składu ciała. Ze względu na dużą różnorodność typów ciała, a także rozmieszczenia mięśni, masy kostnej i tłuszczu, BMI należy rozpatrywać wraz z innymi pomiarami, a nie stosować jako jedyną metodę określania zdrowej wagi ciała danej osoby.
Nadwaga u dorosłych:
BMI nie może być w pełni dokładne, ponieważ jest miarą nadmiaru masy ciała, a nie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Na BMI wpływają również takie czynniki, jak między innymi wiek, płeć, pochodzenie etniczne, masa mięśniowa, tkanka tłuszczowa i poziom aktywności. Na przykład starsza osoba, która jest uważana za zdrową wagę, ale jest całkowicie nieaktywna w życiu codziennym, może mieć znaczny nadmiar tkanki tłuszczowej, mimo że nie jest ciężka. Byłoby to uważane za niezdrowe, podczas gdy młodsza osoba o wyższym składzie mięśni przy tym samym BMI byłaby uważana za zdrową. U sportowców, szczególnie kulturystów, którzy byliby uważani za osoby z nadwagą, ponieważ mięśnie są cięższe od tłuszczu, jest całkiem możliwe, że w rzeczywistości mają oni zdrową wagę dla swojego składu ciała. Ogólnie rzecz biorąc, według CDC:
- Starsi dorośli mają więcej tkanki tłuszczowej niż młodsi przy tym samym BMI.
- Kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni przy takim samym BMI.
- Osoby muskularne i wysoko wytrenowani sportowcy mogą mieć wyższe BMI ze względu na dużą masę mięśniową.
Nadwaga u dzieci i młodzieży:
Te same czynniki, które ograniczają skuteczność BMI dla dorosłych, mogą mieć zastosowanie również do dzieci i młodzieży. Dodatkowo, wzrost i poziom dojrzałości płciowej może wpływać na BMI i tkankę tłuszczową u dzieci. BMI jest lepszym wskaźnikiem nadmiaru tkanki tłuszczowej u dzieci otyłych niż u dzieci z nadwagą, u których BMI może być wynikiem zwiększonego poziomu tkanki tłuszczowej lub masy beztłuszczowej (wszystkie składniki ciała poza tłuszczem, które obejmują wodę, organy, mięśnie itp.) U dzieci szczupłych różnica w BMI może być również spowodowana masą beztłuszczową.
W związku z tym, wskaźnik BMI jest dość dokładny dla 90-95% populacji i może być skutecznie stosowany wraz z innymi wskaźnikami do określenia zdrowej wagi ciała danej osoby.