Sezam dołączył do listy głównych alergenów pokarmowych zdefiniowanych przez prawo, jak podała (FDA) amerykańska Agencja ds. żywności.

Od 2023 roku nasiona sezamu na liście alergenów pokarmowych
Zmiana, która weszła w życie 1 stycznia, jest wynikiem ustawy Food Allergy Safety, Treatment, Education and Research Act, czyli FASTER Act, która została podpisana w kwietniu 2021 roku.
FDA od kilku lat rozważa, czy umieścić nasiona sezamu na liście głównych alergenów pokarmowych, która obejmuje również mleko, jaja, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki ziemne, pszenicę i soję. Dodanie sezamu do listy głównych alergenów pokarmowych oznacza, że żywność zawierająca sezam będzie podlegała szczególnym wymogom prawnym dotyczącym alergenów pokarmowych, w tym dotyczącym etykietowania i produkcji.
Alergia na sezam dotyka ludzi w każdym wieku i może objawiać się kaszlem, swędzeniem gardła, wymiotami, biegunką, wysypką na ustach, dusznościami, świszczącym oddechem i spadkiem ciśnienia krwi, powiedział CNN w 2020 roku dr Robert Eitches, alergolog, immunolog i lekarz prowadzący w Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles.
FDA przeprowadza inspekcje i pobiera próbki produktów spożywczych, aby sprawdzić, czy główne alergeny pokarmowe są prawidłowo oznakowane na produktach i aby określić, czy zakłady spożywcze zapobiegają kontaktowi krzyżowemu alergenów, zgodnie ze stroną internetową agencji.
„Dla 1,6 miliona Amerykanów z zagrażającą życiu alergią na sezam oznacza to, że od 1 stycznia 2023 r. ich życie stanie się lepsze”, powiedział Jason Linde, starszy wiceprezes ds. rządowych i społecznych w Food Allergy Research & Education, dużej prywatnej organizacji finansującej badania nad alergią pokarmową. Organizacja ta pomogła w uchwaleniu ustawy FASTER.
Sezam „występuje w dziesiątkach i dziesiątkach składników”, powiedział Linde, ale nie zawsze był wymieniany z nazwy.
„Przez lata osoby z zagrażającą życiu alergią na sezam musiały patrzeć na tył etykiety, dzwonić do producenta i próbować się dowiedzieć” – powiedział. „Jeśli był zawarty, to tylko jako naturalna przyprawa lub smak”.
Nowe prawo „to ogromne zwycięstwo dla społeczności osób z alergią pokarmową”, powiedział Linde.
Przed wprowadzeniem ustawy FASTER, FDA zalecała producentom żywności dobrowolne umieszczenie sezamu jako składnika na etykietach żywności w listopadzie 2020 roku. Wskazówka nie była wymagana i miała na celu pomóc osobom z alergią na sezam w identyfikacji żywności, która może zawierać nasiona.
Zgodnie z przepisami przed zaleceniem z 2020 r., sezam musiał być deklarowany na etykiecie, jeżeli jako składnik użyto całych nasion. Nie wymagano jednak etykietowania, gdy sezam był używany jako aromat lub w mieszance przypraw. Nie było to również wymagane w przypadku produktu takiego jak tahini, który jest wytwarzany z mielonej pasty sezamowej. Niektórzy ludzie nie wiedzą, że tahini jest wytwarzane z nasion sezamu.
Chociaż takie wskazówki zostały docenione, „dobrowolne wskazówki są właśnie tym – są dobrowolne”, powiedziała Linde. „Firmy nie muszą się do nich stosować, a wiele z nich tego nie zrobiło”.
„Sposób, w jaki alergen jest identyfikowany przez FDA jako ten, który musi być oznakowany, wynika z ilości osób, które są uczulone”, powiedziała wcześniej w CNN Lisa Gable, była dyrektor naczelna FARE. „Weźmy na przykład sezam: To, co się stało, to wzrost liczby osób, które mają anafilaksję z powodu sezamu. Istnieją różne opinie na temat tego, dlaczego tak się dzieje, ale jednym z powodów może być fakt, że jest on teraz bardziej podstawowym składnikiem w wielu trendach żywieniowych.”
Wraz ze wzrostem popularności żywności roślinnej i wegańskiej, coraz częściej pojawia się kwestia szerokiego zastosowania orzechów i nasion, powiedziała Eitches.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
„Przypominamy konsumentom, że żywność znajdująca się w handlu międzypaństwowym przed 2023 r., w tym na półkach sklepowych, nie musi być usunięta z rynku lub ponownie oznakowana, aby sezam został uznany za alergen” – oświadczyła FDA w oświadczeniu z 15 grudnia. „W zależności od okresu przechowywania, niektóre produkty spożywcze mogą nie mieć oznakowania alergenów na sezamie w dniu wejścia w życie. Konsumenci powinni skontaktować się z producentem, jeśli nie są pewni, czy dany produkt spożywczy zawiera sezam.”
Wiele firm już rozpoczęło proces etykietowania swoich produktów, ale może to potrwać od trzech do sześciu miesięcy, zanim żywność znajdująca się obecnie na półkach zostanie sprzedana lub usunięta, powiedziała Linde. Niektóre produkty spożywcze, takie jak zupy, mają jeszcze dłuższy okres przydatności do spożycia.
Osoby z alergią na sezam mogą zachować bezpieczeństwo, zachowując „dużą ostrożność” przy spożywaniu niektórych produktów, zwłaszcza w restauracjach, powiedziała Eitches.
Restauracje bliskowschodnie, wegańskie i japońskie częściej zawierają różne formy nasion sezamu w swoich daniach, dodał.
Osoby, które podejrzewają, że są wrażliwe lub uczulone na sezam, powinny udać się do specjalisty, który odpowie na ich pytania i zapewni leki lub urządzenia na wypadek sytuacji awaryjnych, powiedział Eitches.
Adrenalina i epinefryna są bardziej skuteczne niż difenhydramina, dodał. Jeżeli wystąpi reakcja alergiczna, należy być przygotowanym na wszelkie leki lub urządzenia i szukać pomocy lekarskiej.